sobota, 12 lipca 2014

Owoc wyglądający jak kosmos


Można wyróżnić około 6 tysięcy odmian śliwek. Należą do nich m.in. brzoskwinie, czereśnie, morele, wiśnie. To bardzo smaczny owoc, a na popularności zyskuje latem, gdy świeżych owoców jest multum. Śliwka ma to do siebie:


1. Zawiera witaminy z grupy B, a także C, K, E.


2. Posiada potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, mangan, miedź, błonnik.


3. Działają antyoksydacyjnie, zapobiegają powstawaniu nowotworów.





4. Pobudzają perystaltykę jelit, gdyż zawierają pektyny, które są rodzajem błonnika. Pomagają w ten sposób usunąć produkty przemiany materii i niestrawione resztki pokarmu.


5. W związku z powyższym przeciwdziała rakowi jelita grubego.


6. Nierozpuszczalny błonnik sorbitol tworzy korzystne warunki dla rozwoju pozytywnej flory bakteryjnej.





7. Potas w niej zawarty pomaga regulować ciśnienie krwi.


8. Suszone są znacznie bardziej kaloryczne. Suszone z pestką mają 267kcal w 100g produktu.


9. Suszone zawierają pięć razy więcej prowitaminy A.


10. Są źródłem rzadkiego pierwiastka boru. Szczególnie suszone. Pomaga on kobietom utrzymywać prawidłowy poziom estrogenów.





11. Zawiera antyutleniacze: flawonoidy, polifenole, katechiny, kwas chlorogenowy, taniny, naringeniny, hesperydyny. Hamują one procesy starzenia i pozytywnie wpływają na wygląd skóry.


12. Zapewniają uczucie sytości.


13. W zależności od rodzaju 100g to ok. 50kcal.