piątek, 5 lutego 2016

Białko serwatkowe bez laktozy


Białko serwatkowe to produkt, który powstaje z serwatki. Sama serwatka to odpad, to produkt nikomu tak naprawdę niepotrzebny i nieposiadający żadnych pozytywnych skutków działania. Jednakże serwatkę można przetworzyć i tym samym stworzyć produkt, który jak najbardziej może nam dać wiele dobrego. Właśnie takim produktem jest białko serwatkowe. W wyniku procesu ultrafiltracji, z serwatki pozbywamy się laktozy oraz tłuszczu, a uzyskujemy wysokowartościowe białko, dzięki któremu możemy zadbać o zwiększenie się naszej masy mięśniowej, możemy zadbać o skuteczne wspomożenie naszych treningów. W tym miejscu chcemy w sposób szczególny wskazać na laktozę. Mamy bowiem grupę osób, która nie toleruje laktozy, która nie powinna spożywać nabiału oraz produktów wywodzących się z nabiału. W przypadku białka serwatkowego nie powinno być żadnych problemów, gdyż przecież ultrafiltracja powoduje usunięcie z białka serwatkowego laktozy. 

Czy nie ma laktozy?

Czy jednak na pewno cała laktoza jest usuwana? Tak naprawdę w białku serwatkowym możemy zetknąć się ze śladowymi ilościami laktozy, która wprawdzie nie powoduje bardzo poważne skutki zdrowotne, ale można się zetknąć z pewnymi drobnymi problemami, które mogą być nieco uciążliwe. Nie ma bowiem możliwości, aby całkowicie usunąć laktozy z białka serwatkowego. Istnieje natomiast możliwość, aby zapobiec skutkom działania laktozy. Między innymi możemy tutaj wskazać na stosowanie probiotyku wraz z przyjmowaniem samego białka serwatkowego. Poza tym zasadniczo owe śladowe ilości laktozy mogą się objawiać głównie w sytuacji, gdy przyjmujemy owej odżywki nieco zbyt wiele. Jeśli stosujemy się do zalecanej dawki, nie powinno być żadnych problemów ze strony układu pokarmowego. Białko serwatkowe to produkt, który może posiadać wielu różnych producentów i trzy zasadnicze odmiany. W każdym przypadku możemy zetknąć się ze śladowymi ilościami laktozy i śladowymi ilościami tłuszczu, a więc niezależnie od rodzaju białka serwatkowego możemy mówić o zachowaniu pewnej granicy ostrożności i jeśli jesteśmy osobami borykającymi się ze zjawiskiem nietolerancji laktozy, to powinniśmy uważnie obserwować czy nie mamy do czynienia z jakimiś negatywnymi skutkami, z jakimiś dolegliwościami ze strony naszego układu pokarmowego, ze strony naszego żołądka. Mimo wszystko należy podkreślić, że białko serwatkowe jest na tyle pozytywnie działającym suplementem diety dla sportowców, że warto po nie sięgać nawet wówczas, jeśli mielibyśmy odczuwać jakieś drobne dolegliwości, które de facto można łatwo wyeliminować.